Cross Harp Tekniğini Keşfedip Anlamaca ~ Meraklı Rakun

10 Eylül 2013 Salı

Cross Harp Tekniğini Keşfedip Anlamaca



Bir süredir mızıka çalmak ile uğraşıyorum, hafif bir müzik bilgisiyle ele alındığında çalınması çok kolay olmasına rağmen dinlediğim blues, country sanatçıları gibi ses çıkarmak için gereken teknikler çok efor ve zaman harcayan, uğraştıran şeyler. Ben ilk başta C (Do Major) ve E (Mi Major) anahtarlarına sahip mızıkalara sahiptim. Direk tonlarında ve ilgili minör kuralını ( daha sonra bahsedeceğim ) kullanarak minör tonun içinde çalıyordum. Gitarla çok hoş duyuluyordu gerçi ama şu Blues Man dediğimiz dayıların çıkardığı sesi yakalayamıyordum ki araştırmalarım sonunda buldum ki o dayılar Cross Harp denen bu tekniği kullanıyorlarmış !













Cross Harp kullanırken bilmemiz gerekenlerden bahsedeceğim kısaca ve fazla teoriye girmeden. Öncelikle eşlik edeceğimiz şarkı ile mızıkamız aynı anahtarlarda değil bu sefer. 2. pozisyonundan çalmalıyız yani asıl tonun dominantının anahtarını kullanmalıyız.


Bu resimde daha ayrıntılı görebilirsiniz. Diyezleri ve bemolleri eklemeyi unutmayın yeri gelince. Eğer mızıkanızı böyle kullanırsanız pişman olmazsınız. Bendleriniz güçlüyse ve daha önce biraz çalışmışsanız çok tatlı blues harp çalmamak için hiçbir sebep yok.





Veya alternatif bir yöntem beşli çemberi kullanarak hangi anahtarı kullanacağınızı çıkarabilirsiniz. Mesela şarkınız D (Re) tonunda, kullanacağınız mızıka onun bir solundaki tondan yani G (Sol) olmalı. D>G G>C C>F ~ gibi.







Cross Harpin faydalarına gelirsek:

- Yaptığımız bendlerin daha kolay ve efektif olmasını sağlar.
- Blues Dizisini ( Gamını) kullanmamıza olanak tanır.
- Nefes verirken tonic akorları, nefes alırken dominant akorları çalmamıza olanak verir.

Ipuçları:
- Bu tekniğe 2. posizyondan çalmada deniyor.
- Ilk pozisyonda nefes verdiğin notalar, ikinci pozisyonda ise nefes çektiğin notalar daha sık kullanılıyor. Mesela C Harp sahibiysen ilk pozisyonda C tonuna eşlik ediyorsan 4. deliğe nefes vererek çaldığın nota, ikinci pozisyonda G tonuna eşlik ediyorsan ise 2. delikte nefes çekerek elde ettiğin nota kök ses.
- ÖNEMLİ: Blues Man gibi çalmak için blues gamı kullanmanız gerektiğini varsayarak yazdım. Blues Scale ( G - Bb - C - Db - D - F - G ) Yani mızıkayı düşünürsek tersten veriyorum örneği 6ver, 5çek, 4çek, 4tambendçek, 3yarımbendçek, 2çek


Uzun lafın kısası müziğinize çeşit katmak için gayet güzel bir yöntem standart mızıkadan farklı ve tatlı. Çok bilinen bir teknik olmasına rağmen ben geç keşfetmiş olduğum için sizinde geç keşfedebilme ihtimalinize karşı yazıyorum bu yazıyı.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.